Sunday, November 06, 2005

REM = Južnjačka uteha

Magazin CAMP, no.2, januar 2005.

I'm going to make whatever it takes,ring you up, call you down, sign your name, secret love,make it rhyme, take you in, and make you mine.


REM – Strange currencies – Monster 1994.



Legenda kaže da kada je Majkl Stajp ( Michael Stipe ), krajem sedamdesetih, prvi put ušao u Vukstris ( Wuxtry’s ), kultnu Atinsku( Džoržija, SAD ) prodavnicu ploča, sa sobom je vodio dve zgodne devojke. Prodavac, Piter Bak ( Peter Buck ) je, sav srećan zbog neočekivane ženske posete, izašao da ih provede kroz rafove. Legenda nam ne govori da li je, tada tek punoletni Stajp išta pazario tog dana. Pretpostavlja se da ih je Bak ubeđivao da uzmu nešto od njegovih favorita, Tom Petija ( Tom Petty ) ili Brdsa ( The Byrds).Zna se samo da su devojke bile sestre Majkla Stajpa, Linda i Sindi. I da je Bog rok muzike odlučio da američki jug podari i drugim najvažnijim događajem u istoriji svog mandata ( prvi se dogodio par decenija ranije, kada je dobri sin Prisli poželeo da obraduje mamu rođendanskom pesmicom ).

Petnaest godina kasnije, leta 1996, Stajp, Bak, Majk Mils i Bil Beri u zgužvanim majcama poziraju za naslovnu stranicu magazina „Rolling Stone“. Namerno ili slučajno, poluzainteresovano gledaju u objektiv. Ispod njihove fotografije samo jedna rečenica, pitanje - „Would you pay 80 milion USD for this band?“ Ljudi iz Vornera ( Warner ) nisu imali dilemu – četvorka iz „atinske škole“ je potpisala tada najskuplji ugovor u istoriji rok muzike – osamdeset miliona za pet albuma. I to unapred. Šta se desilo? Kako su stigli od Vukstrisa do Vornera? I o čemu su te pesme zapravo?

REM su svoj prvi koncert održali u Atini 19.aprila 1980. Naziv za bend ( koji je skraćenica termina Rapid Eye Movement, što je u stvari brzi pokret oka do koga dolazi kada je čovek u fazi dubokog sna) su smislili tako što su pijani, po zidu dnevne sobe kredom žvrljali razna potencijalna imena. Akronim r.e.m im se učinio dovoljno dobrim i provokativnim ( druga alternativa je bila „Negro eyes“ ). U aprilu 1983. objavljuju svoj prvi long plej album „Murmur“ koji prevazilazi sva očekivanja i već na početku grupa postaje apsolutni kult po koledžima u Americi i Evropi. Do 1988. REM objavljuju još 4 albuma „Reconing“, „Fables of the reconstruction“ „Life’s rich pageant“ i „Document“. Pesme sa ovih ploča „The one I love“, „The end of the world as we know it“, „Perfect circle“,“So.Central rain“ ostvaruju veliki uspeh na nezavisnim i koledž radio stanicama ali bend i dalje ne ostvaruje kopču sa širom, mejnstrim publikom. Ipak, „Green“, prvenac izdat za veliku kuću ( Warner bros ) i spot za singl „Orange crush“ lako osvajaju nove slušalačke teritorije. „Green“ i svi albumi koji su se desili posle njega – „Out of time“, „Automatic for the people“, „Monster“, „New adventures in Hi-Fi“,“Up“, „Reveal“ i poslednji „Around the sun“ dokaz su da gigantski ugovori, velike turneje i planetarna popularnost ne moraju uvek da znače pad kvaliteta i komercijalizaciju. I tu su REM izuzetak koji potvrđuje pravilo.

REM je već početkom devedesetih zadobio status fenomena kojim se lako može opisati stanje u američkom društvu krajem XX veka, kao što su to i filmovi Kventina Tarantina ili knjige Breta Istona Elisa ili Daglasa Kouplenda. Kritika potrošačkog sistema vrednosti, otuđenje, socijalna angažovanost, ekološka svest bile su glavne teme tekstova ovog benda. Ipak, publika je reagovala na lirska osećanja koju su prenosili kroz muziku a ne na tužne „dvoje se vole, treći im smeta“ tekstualne zavrzlame – Stajpovi tekstovi su od početka bili zagonetni čak i za ostale članove grupe. Kada je „The one I love“ osvojila etar mnogi nisu shvatili ironiju na temu „prave ljubavne pesme“ a neki fanovi još uvek sentimentalno doživljavaju ove stihove. „Losing my religion“ jeste prva pesma koja direktno govori o muško-ženskim ili muško-muškim ili žensko-ženskim odnosima a koja je izašla iz REM radionice. I ona je bila prelomna tačka njihove karijere. Nesvršeni studenti umetnosti sa provincijskog univerziteta tako su, za kratak vremenski period, postali jedini neosporni savremeni američki rok bend. I mit se vaspostavio – REM su grupa čije su pesme najčešće korišćene u tinejdžerskom serijalu „Beverli Hills 90210“ ( Brenda Volš demonstrativno baca u đubre „Out of time“ kada Dilan raskida sa njom – jer „Losing my religion“ je „njihova pesma „ ), Džef Goldblum vozi bicikl uz ritam „The end of the world“ na početku propagandne žvake- filma „Independence day“ a Bret Iston Elis čak formuliše stanje svesti jednog od junaka svoje knjige „Glamorama“ kao „That was that’s me in the corner/that’s me in the spotlight moment“.

„Automatic for the people“, tiha voda koja breg roni, delo je u produkciji Skota Lita a izlazi u jeku granž pokreta i važi za najbolji album REM-a. Stajp je proglašen za „glasnogovornika generacije“ a članovi benda se sve više aktiviraju u političkom životu, pogotovo agitujući za svrgavanje republikanaca i postavljanje Bila Klintona na čelo Sjedinjenih Država. Sledi „Monster“, snažan album o seksu i strasti, tekstovi postaju sve eksplicitniji a planetarni tron sve čvršći.
Na „ Adventures in Hi-Fi“ Majkl Stajp udružuje vokal sa svojim dugogodišnjim idolom, muzičarkom Peti Smit – rezultat je maestralna „E bow the letter“, po mišljenju sladokusaca jedna od najemotivnijih pesama u njihovoj karijeri. Zbog zdravstvenih problema i želje da se posveti porodici, 1997. bubnjar Bil Beri napušta bend ali REM nisu demoralisani. Snimaju još tri albuma na kojima reafirmišu stare uticaje – postaju sve popularniji u Evropi, a singlovi su praćeni inovativnim spotovima („At my most beautiful“, „Imitation of life“, „Bad day“ ).

Snaga i značaj REM-a se ne mogu do kraja objasniti bez da se uđe na metafizičku ravan. Misteriozna lirika, frontmen harizmata, život u provinciji, konstantna reinvencija. Stajp, Bak, Beri i Mils su prvi muzičari koji su deglamorizovali rok „lajfstajl“, ne samo načinom života već i time što su od samo početka pripadali muzičkoj alternativi u kojoj su takvi, nepromenjivi, postali i ostali važni. Simbol su integriteta, sve vreme poštujući tradiciju nezavisnog zvuka, čineći sve isto kao da masni ugovori uopšte ne postoje. Stvar je jednostavna - niko nikoga ne može rečima da ubedi da počne da sluša REM, jer je ulazak u njihov svet krajnje dobrovoljna i nužno spotana inicijacija. Posle koje odgovor na pitanje o tome da li su bolji Bitlsi ili Stonsi može da ima samo tri slova.

Pesme REM - najčešće postavljana pitanja

Da li je “Automatic for the people” ime restorana?
Ne, to je slogan restorana Weaver D's Delicious Fine Foods, popularnog mesta u kome se jede domaća, atinska kuhinja.

Ko je Tarsem, reditelj spota “Losing my religion”?

Tarsem je indijski reditelj, ljubitelj Tarkovskog i Karavađa, a njihov uticaj je evidentan u ovom višestruko nagrađivanom spotu. Inspiraciju je našao I u indijskoj mitologiji, posterima iz vremena sovjetske revolucije I u Markesovoj priči “Starac sa ogromnim krilima”

Da li je hit sa albuma UP, “At my most beautiful” posveta Bič Bojsima?
Da. Ta pesma je napisana kao omaž Brajanu Vilsonu čiji su Mils i Bak veliki obožavatelji.
Kako glasi tekst refrena pesme “Sidewinder sleeps tonight”?
Dok se tekstovi pesama nisu pojavili na netu obožavatelji su licitirali između "Call me in Jamaica," ili "Only in Chalawaika." Ipak tačan odgovor je "Call when you try to wake her up” ili kako Stajp povremeno peva “Call me if you try to wake her up."

Ko je Monti iz pesme “'Monty Got a Raw Deal' ?
Glumac Montgomeri Klift.
Da li je pesma “Losing my religion” o gubitku vere u Boga?
Ne, to je fraza koja se na jugu Amerike koristi kada nekom “pukne film”, najčeće se kada se govori o raskidu veze. Kako je Stajp rekao u nekom od svojih intervjua, tekst se odnosi na nekoga ko je odlučio da prestane da bude fatalno zaljubljen I da ga je za pisanje teksta inspirisala opsesivna ljubav o kojoj pevaju The Police u hitu “Every breath you take”.

Da li je tačno da su REM obradili pesmu Glorije Gejnor ( Gloria Gaynor ) “I will survive”?
Da, povremeno je izvode na koncertima ali se ta pesma nije našla na „bootleg“ CD-u sa obradama “Frequencies”. Zanimljivo je da je na njihovoj koncertnoj listi ponekad I “Wicked game” Chris Isaaka.

Šta znači “Star me kitten”?
Refren glasi Have we lost our minds?Will this never end?Just fuck me kitten.You are wild and I'm in your possesion. a pesma je trebala da se zove Fuck me kitten. Ipak, izdavačka kuća je umesto reči fuck htela da stavi zvezdicu (* ) pa su je REM i bukvalno nazvali “Star me kitten”. Ista stvar se desila pesmi Rolling Stones-a “Starfuck” koja se na albumu zove “Starstar”.

U koliko sati REM pišu svoje pesme?

Verovatno imeđu 3 i 4 ujutru, to je vreme koje se precizno spominje u tekstovima.
(Saturn Return, E -bow the letter, Daysleeper )

Da li se Majkl Stajp zabavljao sa Kortni Lav ?

Ne, ali su dobri prijatelji. Ona je posle smrti Kurta Kobejna poklonila bendu Kurtovu gitaru na kojoj su odsvirali pesmu “Let me in” a koja je posvećena frontmenu Nirvane. U jednom od poslednjih intervjua Kurt je otkrio svoju fascinaciju REM-om “Želeo bih da Nirvana snimi barem još jedan album koji bi zvučao eterično i akustično, kao “Automatic for the people”. Kada bih samo mogao da napišem neku pesmu kao što su njihove.Najbolji su.”

Da li bi ste platili 80 miliona dolara za ovaj bend?

Zaokružite na 100.




Priprema za koncert 21.01.2005. – Korisni sajtovi

http://www.remhq.com/ – oficijelan, tezi za otvaranje

http://www.murmurs.com/ – jako dobar fan sajt, odlican interfejs

http://www.myrem.com/ – cetovi + trivia

0 Comments:

Post a Comment

<< Home