Sunday, November 06, 2005

DOK ANDJELI SPAVAJU, AZAZEL KOLO VODI!!!

RE-AKTUELIZACIJA


Reagovanje na diskusiju povodom filma “ Sarajevo “ Bernara – Anri Levija. Razgovor emitovan na televiziji B92 u ponedeljak, 17.decembra 2001.


Javne licnosti nisu obicna ljudska bica. Od ordinarnosti ih razlikuje ih uvek i najvise – veća Odgovornost. Pa cak i onda kada pozele da se opuste i daju sebi oduska, tu i tamo se pojavi neka zlocesta TV stanica Ili paparazzo te ih uhvati pripite, polunage ili u nekoj preljubničkoj aktivnosti. Ovo je,najcesce, slucaj sa zvezdama estrade .Ali , pre izvesnog vremena, skandal u medijskom prostoru izazvala je gospodjica Dakic svojim neprofesionalnim vodjenjem prenosa sa svetskog finala za Mis sveta. Zbog nekih teskih reci pominjan je i njen moguci rasizam . Cela stvar nije otisla dalje od par naslova, odbrambeno-napadackih i to je bilo to. Ipak, narecena gospodjica se u svojim emisijama bavi “laganim “ temama, kao sto su moda i trendovi te je stoga, sve ovo manje-vise palo u zaborav ( iako bi, da je takve stvari izgovorila na bilo kojoj svetskoj televiziji u zaborav, vrlo brzo, pala njena voditeljska karijera …)

Nazalost,nova neprijatna iznenadjenja se nizu. Sinoc smo, putem televizije B92 mogli da prisustvujemo tribini odrzanoj u bioskopu “ REX “, a sve povodom filma o Sarajevu francuskog filozofa Bernarda – Anri Levija. Iz prvog reda, sva u belom, smesi nam se voditeljka emisije “ Dok andjeli spavaju “, Marina Rajevic – Savic. Ova gospodja vec godinama vodi svoj talk-show posvecen najmladjima i roditeljstvu. Lepa i humana tema, nema sta. Marina se, koliko vidimo, na ovoj tribini pojavila u svojstvu publike ali ipak u prvom redu, da bi svojim aplauzom ili negodovanjem i javno obznanila svoje misljenje o ovoj kontroverznoj temi. I to je lepo. Nemati stav po ovom pitanju je , verovatno, najneodgovornija stvar. ( Osim one da stav bude pogresan sto za objektivnu pricu i nije toliko bitno ) Vec na pocetku za mikrofon se uhvatise nacionalisti i tipovi radikalskog vokabulara. Poznata voditeljka tapse. Dakle, zauzela je stranu i to je jasno. Osudjuje ono sto Anri-Levi radi. I to je OK. Kad, odjednom, krv u zilama svakog civilizacijom dotaknutog coveka poce da se ledi. Salom se prolamaju ostre antisemitske uvrede zbog kojih se u svakoj postenoj zemlji ide u zatvor. Mladi srpski neonaci tip vredja i za sve probleme ovoga dela sveta optuzuje Jevreje i masone. Malo je falilo do poziva na linc…TV zvezda se ne buni. I ovo joj se dopade. Odobravanje ovakvih istupa snima televizija i tu dolazimo do odgovornosti pred javnim mjenjem. Mozda taj gest objasnjava sumnjive likove koji su se tu i tamo pojavljivali u njenoj emisiji , oni koji malo rade kao decji pedagozi a malo ucestvuju u nacionalsocijalistickom orgijanju sa pocetka devedesetih. Ovaj aplauz, verovatno, objasnjava i ona poluprofesionalna pitanja koja gospodja Savic postavlja svojim gostima a koja je sa rezignacijom spomenula Borka Pavicevic u toku pomenute tribine. Ipak, ostaje nejasnoca: neki od najvidjenijih ljudi SPC takodje su bili sagovornici u emisiji “ Dok andjeli spavaju “. Pa kako to da voditeljka od njih nije naucila nesto vise o medjureligioznom postovanju i tolerancjii ?

Za sve one koji ce narednih godina radjati decu Mojsijeve vere ostaje nada da ce uskoro u ovoj zemlji biti vise glavnih i ODGOVORNIH urednika i medijskih delatnika koji ce umeti da sa uspehom odvoje antifasiste od onih drugih , a da ce pominjanje ovakvih primera biti samo mala prica strave u vreme dok andjeli spavaju.

Dnevni list DANAS, 20.dec. 2001.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home