Saturday, October 22, 2005

USPON IMPERIJE?

MAGAZIN CAMP no.1, Oktobar 2004.




Maj 2005 – Poslednji nastavak Ratova zvezda




Kada se, sredinom maja 2005, u bioskopskim salama u Los Andjelesu ugase svetla, publika će po poslednji put moći da čuje sada već kultnu melodiju a možda i uspavanku za buduće generacije fanova. Ta –na – na- na....Onda ide prepoznatljivi skrol preko celog ekrana, koji počinje, ponovo kultnom, rečenicom „A long time ago in a galaxy far, far away...“

Briljantni Hajden Kristensen i u ovom, finalnom, delu glumi Anakina Skajvokera, kasnije Darta Vejdera, koji je spreman za svoj najveći uspon i najdublji pad ( predstoji nam da saznamo šta se desilo te je morao da postane čovek-robot i ponese crnu metalnu masku, koja je jako dobro stajala čak i omalenom Ricku Moranisu u urnebesnoj parodiji „Spaceballs“ Mela Bruksa ). Pre početka snimanja obožavatelji su se pitali da li u ovom plavušanu koji veoma liči na šećerlemastog Džastina Timberlejka, zaista leži svemirska varijanta Adolfa Hitlera. Ipak, „Napad klonova“ je, barem što se njegove performanse tiče, bio besprekoran. Ispod monologa u kome Anakin objašnjava kako se pobio celo selo čiji su „stanovnici“ ubili njegovu majku, lagano je podvučena melodija „Vejderovog marša“, a Hajden je pokazao da u sebi poseduje baš onaj mrak koji je potreban da se u trećem „poglavlju“ njegov lik pretvori u Darta Vejdera, ultimativno otelotvorenje zla.

Za ovu ulogu se, kako kažu holivudske urbane legende, borio sa Leonardom di Kaprijom i još jednim anonimnim glumcem. Prema ovoj priči, Džordž Lukas je njih trojicu gostio nekoliko dana na svom ranču Skajvoker, da bi ih bolje upoznao i odlučio ko je idealan za ulogu Anakina. Tokom poslednje večere ( u toku tog kastinga, naravno!! ), reditelj je besomučno pričao najgluplje i najneduhovitije viceve kojih je mogao da se seti. Di Kaprio i drugi kolega su, misleći da treba da se ulaguju, umirali od smeha. Kristensen je jeo i ćutao. Dobio je posao.

Pojedini ostrašćeni kritičari su mu zamerili da je suviše drven i neuverljiv. Ipak, najveći je broj onih koji se slažu da je Lukasov manir, da u većini slučajeva bira nerabljene likove za naslovne uloge svoje svemirske epopeje, upravo najbolji način da se publika identifikuje sa junacima.
( Niko,verovatno, ne bi želeo da vidi npr. Keri Bredšo u ulozi Anakinove majke ). Naravno, ovaj princip je u novim nastavcima malo narušen, pojavom Iana MekGregora u ulozi Obija Van Kenobija i delimično pojavom Natali Portman, koja igra princezu Amidalu, Vejderovu ženu i majku Luka i Leje Skajvoker.

Premijera filma se, dakle, očekuje 19. maja 2005 a ono što bi fanove zadovoljilo je da Lukas barem objavi ime filma. Za sada postoje nagađanja koja se vrte oko dva naslova – prvi je RISE OF THE EMPIRE – USPON IMPERIJE – ali je ova mogućnost odbačena zato što se smatra da Lukas nikada ne bi upotrebio isti lajtmotiv za imena svojih filmova ( podsećamo da se reč Imperija pojavljuje u EMPIRE STRIKES BACK ). Novi info koji je procureo iz Skajvoker studija je da će se nastavak zvati THE CREEPING FEAR ( može se prevesti kao PUZEĆI STRAH ) , što zvuči logično s obzirom da su i dosadašnji naslovi bili relativno nekomercijalni i ne preterano primamljivi ( „Jako glup naslov“ – rekao je Juan Mek Gregor kada je čuo da će se prva epizoda zvati PHANTOM MENACE / Fantomska opasnost ).

Ono što može da se zaključi je da Lukas ostaje dosledan sebi a kako su prvi i drugi nastavak prilično podelili i obožavatelje i kritiku, poslednji deo ovog najdužeg filmskog putovanja, biće i najveći test za šezdesetogodišnjeg reditelja. Da li će uspeti da zaseni sve Hobite, Spajdermene, i grčke heroje koji kao fantomska opasnost puze ka tome da naruše slavu Obija, Darta, Hana Sola, Leje i Luka? Da li će igre svetlosnim mačevima i letećim tanjirima biti zamenjene oponašanjem srceparajucih rastanaka otužnog Froda i njegove patuljaste družine i beskrvnim avanturama junaka pod imenom Hari Poter Hari? Dok ovo čitate, Lukas snima u Australiji. I verovatno sprema pravi domaći zadatak za sve koji su mislili da će ga nadmašiti. Ne treba zaboraviti, Sila je uz njega!

Korisni sajtovi :

Pored oficijelnog, www.starwars.com , tu je i www.starwarschicks.com/, koji je specijalno namenjen ženskom delu publike , a od trivijalnijih, preporučujemo www.outofservice.com/starwars, na kome možete rešiti test koji su sastavljali stručnjaci sa Berklija. Cilj je da saznate kom liku iz „Ratova zvezda“ ste najsličniji. Pokušajte, mnogo je dobro kada vam rezultati pokažu da razmišljate isto kao Joda.

PS : Neposredno pred zaključenje ovog broja objavljeno je ime trećeg poglavlja serijala „Rat zvezda“ – to je „REVENGE OF THE SITH“. Kao što znamo, Sith su red kome pripadaju Darth Vader i zli senator Palpatin, znači sušta suprotnost redu Džedaja. Internet nas uči da je, originalno, „Povratak Džedaja“ trebalo da se zove „Revenge of the Jedi“, majice i kačketi su bili odštampani, ali je Lukas odustao u poslednjem trenutku jer se „Džedaji ne svete, osveta je osećanje niskih pobuda, koje Džedaji nemaju“.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home